10 λόγοι για να επιλέξετε τη λαπαροσκοπική χειρουργική

10-ΛΟΓΟΙ-ΛΑΠ.jpg

Η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο επίτευγμα της γυναικολογίας και της χειρουργικής ιατρικής την τελευταία δεκαετία: κύστη ωοθήκης, υστερεκτομή, πρόπτωση μήτρας, εξωμήτρια κύηση, πυελικές συμφύσεις, κ.ά. αυτές και πολλές ακόμα παθήσεις μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν μέσω λαπαροσκόπησης με σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο στην αποτελεσματικότητα της επέμβασης, όσο και στη βελτίωση όλης της ιατρικής εμπειρίας. 

 

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε 10 λόγους για τους οποίους χρειάζεται να αναζητήσετε τη συμβουλή ενός Χειρουργού Λαπαροσκόπου, ώστε να επιλέξετε τη λαπαροσκοπική χειρουργική για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας. 

 

1. Τίποτα δεν μένει «κρυφό» κάτω από το «μάτι» της κάμερας

Η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει, λόγω της χρήσης της τεχνολογίας ασύγκριτα καλύτερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Μέσω της κάμερας οι εικόνες μεγεθύνονται έως και 10 φορές, αποκαλύπτωντας και την τελευταία λεπτομέρεια. Το «μάτι» της κάμερας επιτρέπει στο γυναικολόγο να διακρίνει τα νεύρα, τους ιστούς και τα αγγεία πολύ καθαρότερα σε υψηλή ευκρίνεια, ενισχύοντας και διευκολύνοντας το ιατρικό του έργο. 

 

2. Μεγιστοποίηση της ασφάλειας – Μείωση πιθανότητας επιπλοκών

Οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις αποτελούν τις ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις. Είναι το αποτέλεσμα της εξέλιξης της σύγχρονης γυναικολογίας, της τεχνολογικής προόδου και της συμβολής των ηλεκτρονικών υπολογιστών στον τομέα της προσομοίωσης, και προσφέρουν ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Ακόμα και σε περιπτώσεις μετεγχειρητικών επιπλοκών, αυτές εμφανίζονται ηπιότερα και σε ποσοστά σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τις κλασικές ανοιχτές επεμβάσεις. 

 

3. Μικρές τομές

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι η απουσία μεγάλων τομών, καθώς οι λαπαροσκοπικές τομές είναι συνήθως λίγων χιλιοστών έως ένα εκατοστό. Οι μικρές τομές συνεπάγονται μικρότερη απώλεια αίματος και καλύτερη επούλωση των ιστών, μειώνοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα μετάγγισης αίματος ή παροχετεύσεων. 

 

4. Σεβασμός στους ιστούς

Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει το σημαντικό πλεονέκτημα της μείωσης του τραύματος των ιστών και της συνακόλουθης γρήγορης επούλωσης. Χάρη στα τεχνολογικά προηγμένα και εξειδικευμένα λαπαροσκοπικά εργαλεία, ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιεί λεπτούς χειρισμούς ακριβείας, προστατεύοντας από τραυματισμούς τα ευαίσθητα νεύρα που εμφανίζονται ιδιαίτερα στην πυελική περιοχή. 

 

5. Εύκολη πρόσβαση

Η πυελική περιοχή περιέχει όργανα που είναι κοντά το ένα στο άλλο, όπως το έντερο, η ουροδόχος κύστη και η μήτρα. Η λαπαροσκοπική χειρουργική επιτρέπει στον ιατρό να έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα όργανα και στους ιστούς που βρίσκονται ανάμεσα τους, χειρουργώντας με ακρίβεια χιλιοστού και αποφεύγοντας τον κίνδυνο τραυματισμών.

 

6. Αισθητική διαφορά

Οι ουλές από τη λαπαροσκοπική χειρουργική είναι μικρότερες και λιγότερο εμφανείς σε σχέση με αυτές μιας ανοιχτής επέμβασης. Με την τήρηση των εξατομικευμένων μετεγχειρητικών οδηγιών, τη χρήση ειδικών προϊόντων για την περιποίηση του δέρματος, και με σύμμαχο την πάροδο του χρόνου, οι ουλές γίνονται σχεδόν αδιόρατες.

 

7. Συρρίκνωση του μετεγχειρητικού πόνου

Λαπαροσκόπηση δε σημαίνει την πλήρη απουσία πόνου, αφού πρόκειται για ένα είδος χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, ο πόνος μετά από μια λαπαροσκοπική επέμβαση είναι σημαντικά μειωμένος, γεγονός που βοηθάει στην ταχύτερη ανάρρωση.

 

8. Οικονομικό όφελος

Τόσο ο χρόνος νοσηλείας (συνήθως διάρκειας 24 ωρών), όσο και ο χρόνος ανάρρωσης που απαιτείται σε μια λαπαροσκοπική επέμβαση είναι μικρότερος. Ως αποτέλεσμα υπάρχουν σημαντικά οικονομικά οφέλη εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους νοσηλείας και δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

 

9. Ταχύτερη επιστροφή στην καθημερινότητα 

Η χειρουργική επέμβαση μιας πάθησης μέσω λαπαροσκοπικής χειρουργικής προσφέρει το επιπλέον όφελος της συντομότερης επιστροφής στην καθημερινότητα, γεγονός που έχει αντίκτυπο τόσο στην ψυχολογία των ασθενών, όσο και στην ανάγκη για επιστροφή στις εργασιακές ή άλλες υποχρεώσεις.

 

10. Προστασία της αναπαραγωγικής ικανότητας

Όποια και να είναι η αιτία της πραγματοποίησης μιας λαπαροσκοπικής επέμβασης, είτε πρόκειται για παθήσεις όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση, είτε για σοβαρότερα ζητήματα υπογονιμότητας, η λαπαροσκόπηση είναι ένας σύμμαχος για την προστασία της αναπαραγωγικής ικανότητας. Σε πολλές περιπτώσεις μια λαπαροσκοπική επέμβαση μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες απόκτησης ενός παιδιού, αποκαθιστώντας τη γονιμότητα, ενώ σε άλλες επεμβάσεις, περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες τραυματισμού και απώλειας της αναπαραγωγικής ικανότητας.