Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Περιτύλιξη ομφάλιου λώρου

_ΜΩΡΟ_ΤΟΚΕΤΟΣ-1200x1600.jpg

 

Ο όρος περιτύλιξη ομφάλιου λώρου χρησιμοποιείται από τους γυναικολόγους για να περιγράψει περιπτώσεις όπου το έμβρυο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, είναι τυλιγμένο γύρω από τον ομφάλιο λώρο. Η περιτύλιξη ομφάλιου λώρου είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 3 έμβρυα γεννιούνται με κάποιο είδος περιτύλιξης, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να μην είναι ανησυχητική.  

 

Πώς προκαλείται η περιτύλιξη ομφάλιου λώρου;

Ο ομφάλιος λώρος είναι η πηγή ζωής του εμβρύου, αποτελώντας το μέσο παροχής του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών από τη μητέρα προς το έμβρυο. Φυσιολογικά, ένας ομφάλιος λώρος περιέχει μια ζελατινώδη ουσία που επιτρέπει την κινητικότητα του, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν κόμποι. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ομφάλιος λώρος περιέχει λιγότερη ζελατινώδη ουσία, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανή η περιτύλιξη ομφάλιου λώρου. Εάν έχετε υπάρξει ή είστε έγκυος, ξέρετε καλύτερα από τον καθένα πόσο πολύ κινούνται τα έμβρυα μέσα στην κοιλιά. Η κινητικότητα των εμβρύων αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει κάποια περιτύλιξη ομφάλιου λώρου. 

Σύμφωνα με έρευνες, οι πιθανότητες για περιτύλιξη ομφάλιου λώρου αυξάνονται σε εγκυμοσύνες που περιλαμβάνουν:

  • Μεγαλύτερη από το συνηθισμένο ποσότητα αμνιακού υγρού 
  • Μακρύ ομφάλιο λώρο
  • Προβλήματα με τον ομφάλιο λώρο 
  • Τοκετό μέσω πρόκλησης
  • Παράταση του δευτέρου σταδίου ή καθυστέρηση της προόδου του τοκετού
  • Δυστοκία ώμων του εμβρύου

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης, θεραπείας ή πρόβλεψης της περιτύλιξης ομφάλιου λώρου και, φυσικά, δεν προκαλείται από κάτι που έχει κάνει η μητέρα.

 

Είδη περιτύλιξης ομφάλιου λώρου

Υπάρχουν διαφορετικά είδη περιτύλιξης ομφάλιου λώρου, με διαφορετική επικινδυνότητα για το έμβρυο. Τα είδη περιτύλιξης ομφάλιου λώρου διακρίνονται ανάλογα με:

  • Το σημείο του σώματος του εμβρύου που έχει περιτυλιχτεί (όπως για παράδειγμα ο λαιμός, το χέρι, ο ώμος, κ.ά.)
  • Το πόσες φορές έχει περιτυλιχτεί ο ομφάλιος λώρος γύρω από το σημείο του σώματος
  • Το πόσο σφιχτή είναι η περιτύλιξη

Τα πιο συνηθισμένα είδη περιτύλιξης ομφάλιου λώρου είναι γύρω από τον αυχένα, που ονομάζεται περιλαίμια, και γύρω από τον ώμο, που ονομάζεται περιτύλιξη δίκην τελαμώνος.

 

Συμπτώματα και διάγνωση περιτύλιξης ομφάλιου λώρου

Η περιτύλιξη ομφάλιου λώρου δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα, και σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν η περιτύλιξη έχει συμβεί νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, μπορεί να διαγνωστεί κατά τον προληπτικό έλεγχο και συγκεκριμένα την εξέταση υπερηχογραφήματος Doppler. Σε αυτή την περίπτωση ο γυναικολόγος παρακολουθεί την κατάσταση της περιτύλιξης, και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν χρειάζεται να επισπευσθεί ο τοκετός. 

 

Επιπλοκές περιτύλιξης ομφάλιου λώρου 

Οι επιπλοκές από την περιτύλιξη ομφάλιου λώρου είναι εξαιρετικά σπάνιες. Φυσικά, είναι λογικό, αν έχετε λάβει τέτοια διάγνωση να υπάρχει άγχος, για αυτό και χρειάζεται να συζητάτε κάθε ανησυχία με τον γυναικολόγο σας. 

Οι επιπλοκές από την περιτύλιξη ομφάλιου λώρου προκύπτουν σε ένα μεγάλο ποσοστό κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπως ο ομφάλιος λώρος μπορεί να συμπιεστεί κατά τη διάρκεια των συσπάσεων, μειώνοντας την κυκλοφορία του αίματος προς το έμβρυο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του καρδιακού ρυθμού του εμβρύου. Με σωστή παρακολούθηση, ο γυναικολόγος μαζί με την ομάδα του είναι σε θέση να εντοπίσει αυτό το πρόβλημα και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το μωρό γεννιέται χωρίς επιπλοκές. Εάν ο καρδιακός ρυθμός του εμβρύου συνεχίσει να μειώνεται, μπορεί να χρειαστεί επείγουσα καισαρική τομή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589