Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589


Ιατρικά Νέα

Λεμφαδένας Φρουρός και Γυναικολογικός Καρκίνος

Λεμφαδένας_site-1200x438.jpg

Λεμφαδένας φρουρός είναι ο λεμφαδένας ο οποίος από δέχεται πρώτος όλα τα καρκινικά κύτταρα τα οποία εισέρχονται στη λεμφική κυκλοφορία. Αποτελεί τον πρώτο σταθμό των καρκινικών κυττάρων στο δρόμο τους από την ανατομική θέση του καρκίνου προς την εξάπλωσή τους στο σώμα. Γι’ αυτό, ο λεμφαδένας φρουρός αποτελεί το πρώτο σημείο ελέγχου για την ανίχνευση των πρωτοεμφανιζόμενων καρκίνων και την πιθανή ύπαρξη μεταστάσεων. Η τεχνική της εξέτασης του λεμφαδένα φρουρού χρησιμοποιείται ευρέως από γυναικολόγους ογκολόγους ιατρούς επί χρόνια στην ανίχνευση και παρακολούθηση του καρκίνου του αιδοίου και του καρκίνου του μαστού.

 

Λεμφαδένας Φρουρός και Γυναικολογικός Καρκίνος

Καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος λεμφαδενικών μεταστάσεων σε περιπτώσεις ολικής αφαίρεσης της μήτρας (υστερεκτομής), των σαλπίγγων και των ωοθηκών, σε πολλές περιπτώσεις οι ιατροί αποφασίζουν την προληπτική αφαίρεση των λεμφαδένων. Πλέον, οι τελευταίες εξελίξεις στην Γυναικολογική Ογκολογία, επιτρέπουν μια σύγχρονη  θεραπευτική προσέγγιση, με την εφαρμογή της υψηλούς εξειδίκευσης πρωτοποριακή τεχνική του λεμφαδένα φρουρού σε περιπτώσεις γυναικολογικού καρκίνου, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και του ενδομητρίου, αλλάζοντας τα δεδομένα σχετικά με την θεραπευτική αντιμετώπιση τους. Συγκεκριμένα, μέσω της τεχνικής του λεμφαδένα φρουρού, ο γυναικολόγος ογκολόγος ιατρός συγκεντρώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση και εξάπλωση του γυναικολογικού καρκίνου, χωρίς να υποβάλλει την ασθενή σε άσκοπες, επίπονες και περίπλοκες επεμβάσεις, βελτιώνοντας την ποιότητα της θεραπευτικής της εμπειρίας. Ως αποτέλεσμα η αφαίρεση των λεμφαδένων πραγματοποιείται μόνο όταν, για λόγους ογκολογικής ασφάλειας, αυτό κρίνεται επιβεβλημένο. 

Η τεχνική του λεμφαδένα φρουρού πραγματοποιείται αποκλειστικά από γυναικολόγο ογκολόγο ιατρό με ασθενοκεντρική προσέγγιση. Επιπλέον απαιτείται γνώση και εξειδίκευση σχετική με αυτήν την σύγχρονη θεραπευτική τεχνική και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή της στον καρκίνο του ενδομητρίου και σε όγκους μεγέθους έως 2 εκατοστών, σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

 

Λαπαροσκόπηση Λεμφαδένα Φρουρού

Η τεχνική του λεμφαδένα φρουρού συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης – και της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) – και των νέων τεχνολογιών. Η λαπαροσκόπηση του λεμφαδένα φρουρού πραγματοποιείται με τη έγχυση φθοριζουσών απεικονιστικών ουσιών, όπως το πράσινο της ινδοκυανίνης, η διαδρομή των οποίων στα λεμφαγγεία και τα όργανα, παρακολουθείται μέσω ειδικών οπτικών μέσων με λέιζερ και ψηφιακή εικόνα με υψηλή ευκρίνεια. 

 

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκόπησης Λεμφαδένα Φρουρού

  • Αποφυγή άσκοπων επεμβάσεων ριζικών λεμφαδενοεκτομών
  • Βελτίωση της συχνότητας ανίχνευσης των λεμφαδενικών μεταστάσεων 
  • Αφαίρεση μικρού αριθμού λεμφαδένων
  • Χρήση μικρών τομών και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ακριβής ανίχνευση στο 99% των περιπτώσεων
  • Μείωση της μετεγχειρητικής νοσηρότητας
  • Μείωση επιπλοκών όπως λεμφοίδημα, λεμφοκήλη και δυσλειτουργία πυελικών νεύρων
  • Μείωση του τραύματος των ιστών, της απώλειας αίματος, του μετεγχειρητικού πόνου και γρήγορη επούλωση
  • Βραχύτερος χρόνος νοσηλείας και ανάρρωσης
  • Ιδανική για παχύσαρκες γυναίκες, για τις οποίες υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην περίπτωση συστηματικής ριζικής λεμφαδενεκτομής

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηριδανού 12
Αθήνα, 11528
T: 2107239120
info@kogeorgos.gr

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

A Production of interTEN

Ηριδανού 12, Αθήνα, 11528info@kogeorgos.gr210 7239120 / 6949123589