Επίσκεψη σε γυναικολόγο: Τι πρέπει να περιμένω;

ΕΠΙΣΚΕΨΗ_ΣΕ_ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ.jpg

 

Ο γυναικολόγος είναι ένα σημαντικό πρόσωπο για την υγεία κάθε γυναίκας. Είναι ο άνθρωπος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα σημαντικότερα ζητήματα υγείας στη ζωή μιας γυναίκας, όπως η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, η αντισύλληψη και η εμμηνόπαυση. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί να θεραπεύσει ασθένειες όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση, αλλά και απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου. 

Εξαιτίας αυτής της υπεύθυνης θέσης του γυναικολόγου και της σχέσης του με ευαίσθητα και προσωπικά ζητήματα υγείας, είναι λογικό πολλές γυναίκες να προβληματίζονται τόσο για την επιλογή του κατάλληλου γιατρού, όσο και για την επαφή τους μαζί του κατά την επίσκεψη στο ιατρείο. Πολλές φορές υπάρχει άγχος και ντροπή ή και απροθυμία για συζητήσεις που αφορούν τη σεξουαλική ζωή. 

 

Επιλέγοντας ένα γυναικολόγο που εμπιστεύεστε

Η εμπιστοσύνη είναι το Α και το Ω της σχέσης μεταξύ γιατρού και ασθενή, εμπιστοσύνη που χρειάζεται να είναι απόλυτη στη σχέση γυναικολόγου και ασθενή. Κάποιες γυναίκες προτιμούν να επισκεφθούν έναν γυναικολόγο μετά από συστάσεις κάποιας γνωστής, φίλης ή συγγενούς, άλλες από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων με τους οποίους έχουν ήδη χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης, ενώ πλέον οι περισσότεροι γιατροί έχουν τα στοιχεία τους online, μαζί με μαρτυρίες και συστάσεις από ασθενείς τους. 

 

Πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο 

Κατά την πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο μη διστάσετε να ρωτήσετε το γυναικολόγο πληροφορίες σε σχέση με τις σπουδές και τις εξειδικεύσεις του, τις συνεργασίες του με άλλους γιατρούς, κλινικές, νοσοκομεία και ασφαλιστικά προγράμματα υγείας, τη διαθεσιμότητα του στο ιατρείο, αλλά και τις ώρες που είναι διαθέσιμος εκτός των ωρών γραφείου. Επιπλέον, σημαντική είναι και η συζήτηση σχετικά με σημαντικά ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας, όπως η αντισύλληψη, ώστε να αντιληφθείτε τη στάση του απέναντι σε αυτά. 

Όσον αφορά τις έφηβες, προτείνεται να ξεκινήσουν τις επισκέψεις σε γυναικολόγο μεταξύ 13 με 15 χρονών συμβουλευτικά, όταν αρχίσουν να είναι σεξουαλικά ενεργές ή όταν υπάρχουν ιατρικά ζητήματα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παιδική και εφηβική γυναικολογία πατήστε ΕΔΩ

 

Τι να περιμένετε σε μια επίσκεψη σε γυναικολόγο;

Η επίσκεψη προληπτικού ελέγχου αποτελείται τυπικά από δύο μέρη: τη συζήτηση και συμβουλευτική και τον ιατρικό έλεγχο. Η συζήτηση και συμβουλευτική μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν ή μετά από τον ιατρικό έλεγχο. Ο γιατρός θα κάνει ερωτήσεις που άπτονται προσωπικών θεμάτων όπως:

  • Η περίοδος και τυχόν προβλήματα με αυτή
  • Πληροφορίες σχετικά με τις κολπικές εκκρίσεις
  • Πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική σας δραστηριότητα, όπως η συχνότητα, ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων και προβλήματα που είχατε ή έχετε αντιμετωπίσει
  • Ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) που είχατε ή πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε
  • Οι μέθοδοι αντισύλληψης
  • Το ιστορικό εμβολίων
  • Το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό

Επιπλέον, ο γιατρός, συνήθως μετά από την ιατρική εξέταση, δίνει εξατομικευμένες οδηγίες που αφορούν την υγιεινή, την ανακούφιση του πόνου, τις διαταραχές περιόδου, τη γονιμότητα κ.ά., ή ειδικές οδηγίες για την αποτελεσματική θεραπεία παθήσεων. 

Αυτή είναι μια ευκαιρία για να κάνετε ερωτήσεις, χωρίς άγχος ή φόβο. Όποια και να είναι η ερώτησή σας, να είστε σίγουρες ότι ο γιατρός σας τις έχει ξανακούσει και απαντήσει. Να θυμάστε ότι ο γυναικολόγος είναι ένας συνοδοιπόρος όσον αφορά την καλή υγεία σας.

 

Γυναικολογική εξέταση 

Η ιατρική εξέταση περιλαμβάνει γυναικολογική εξέταση και τεστ ΠΑΠ. Προσπαθήστε να αποφύγετε το σεξ και μην κάνετε κολπικές πλύσεις 24 ώρες πριν από το ραντεβού σας. Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ερεθίσει τον ιστό του κόλπου και να επηρεάσει τα αποτελέσματα του τεστ Παπ. 

Για τη διεξαγωγή της γυναικολογικής εξέτασης, είναι απαραίτητη η αφαίρεση των ρούχων και η χρήση της ειδικής εξεταστικής φούστας. Κατά τη διάρκειά της, ο γιατρός θα εξετάσει πρώτα το εξωτερικό του κόλπου σας, το οποίο περιλαμβάνει την περιοχή του αιδοίου, για ανωμαλίες. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα της γυναικολογικής εξέτασης, μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει κολποσκόπηση, ώστε να δει το εσωτερικό του κόλπου και του τραχήλου. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση επώδυνη. Τέλος, ο γιατρός θα κάνει γυναικολογικό υπερηχογράφημα καθώς και μια προληπτική εξέταση μαστών, μέσω κλινικής εξέτασης και ψηλάφησης.

Αν σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας νιώσετε άβολα ή βιώσετε σημαντική ενόχληση, μη διστάσετε να το επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας. Η ιατρική εξέταση δεν είναι αγώνας δρόμου και κάθε ασθενής πρέπει να έχει το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρώσει τις ιατρικές διαδικασίες που απαιτούνται και να επικοινωνήσει τις απορίες της με τον γιατρό. 

Κάντε το Επόμενο Βήμα για την Υγεία σας

Θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε στο υπερσύγχρονο ιατρείο μας στην οδό Ηριδανού & να συζητήσουμε μαζί σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ