ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ ΜΗΤΡΑΣ

Ο καρκίνος του ενδομήτριου αποτελεί έναν από τους συνηθέστερους γυναικολογικούς καρκίνους, που προσβάλλει γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ή στην εμμηνόπαυση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν εμφανίζει μεταστάσεις, και συνήθως γίνεται διάγνωση σε αρχικό στάδιο, με αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά επιτυχημένης θεραπείας. Οι τύποι καρκίνου του ενδομήτριου που εμφανίζονται πιο συχνά είναι ο καρκίνος ενδομητριοειδούς τύπου Ι και ο καρκίνος τύπου ΙΙ (ορώδης, διαυγοκυτταρικός).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει συνήθως σεξουαλικά ενεργές γυναίκες ηλικίας 35 έως 50 χρόνων. Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω του τεστ ΠΑΠ από πολύ αρχικό στάδιο και να θεραπευτεί πλήρως, ενώ μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της πραγματοποίησης εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κατά την εφηβική ηλικία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου στις γυναίκες. Συνήθως προσβάλλει γυναίκες άνω των 50 ετών, η οποίες βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να προσβάλλει και γυναίκες μικρότερης ηλικίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΑΙΔOΙΟΥ

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι ένας σπάνιος τύπος γυναικολογικού καρκίνου που προσβάλλει τα εξωτερικά γεννητικά όργανα. Συγκεκριμένα, μπορεί να προσβάλλει όλα τα μέρη του αιδοίου (το εφηβαίο, τα μικρά και μεγάλα χείλη, την κλειτορίδα, τους βαρθολίνειους αδένες και την είσοδο του κόλπου) και εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 65 ετών.

Όσον αφορά τα είδη του καρκίνου του αιδοίου, το 90% των όγκων είναι πλακώδη καρκινώματα, ενώ η νόσος Paget, το μελάνωμα, το αδενοκαρκίνωμα, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και οι όγκοι βαρθολίνειου αδένα απαρτίζουν το υπόλοιπο 10%.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ