Καισαρική – Μύθοι και Πραγματικότητα
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά τοκετών με καισαρική. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς για να μπορούμε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα. Το σίγουρο είναι ότι η καισαρική αποτελεί μια σημαντική ιατρική διαδικασία που έχει σώσει διαχρονικά πολλές ζωές εγκύων και εμβρύων με κυήσεις υψηλού κινδύνου ή επιπλοκές, αν και μπορεί κάποιες φορές να χρησιμοποιείται από το ιατρικό προσωπικό προληπτικά για λόγους ασφάλειας και ταχύτητας χωρίς να συντρέχει κάποιος σημαντικός λόγος υγείας.
Αυτή η συνθήκη έχει δημιουργήσει αρκετούς μύθους γύρω από την καισαρική, που άλλοτε την υποβαθμίζουν και άλλοτε την προωθούν, δημιουργώντας μεγάλη ανασφάλεια και σύγχυση στις μέλλουσες μητέρες.
Παρακάτω θα παραθέσουμε τους γνωστότερους μύθους και παρερμηνείες που ακούγονται για την καισαρική τομή:
-
Αν έχεις γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική, δε μπορείς να γεννήσεις μέσω φυσιολογικού τοκετού
Αυτός είναι ένας μύθος που έχει μείνει ως κατάλοιπο μιας ιατρικής προηγούμενων δεκαετιών. Από τότε η ιατρική επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα σε όλους τους τομείς της υγείας και μαζί σε αυτό το ζήτημα.
Εάν θέλεις να γεννήσεις φυσιολογικά σε επόμενη εγκυμοσύνη μετά από καισαρική, υπάρχει μια ασφαλής διαδικασία ελέγχου της δυνατότητας να γεννήσεις φυσιολογικά. Αυτή η προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από Καισαρική Τομή ονομάζεται TOLAC (trial of labor after cesarean). Ένα 60-80% των γυναικών που κάνουν αυτή την προσπάθεια γεννούν φυσιολογικά και αυτό το είδος τοκετού ονομάζεται τοκετός VBAC.
-
Η περίοδος ανάρρωσης από την καισαρική είναι η ίδια με του φυσιολογικού τοκετού
Η περίοδος της ανάρρωσης από τον τοκετό και τη λοχεία, είναι ιδιαίτερη από τη φύση της. Υπάρχει η σωματική κόπωση του τοκετού μαζί με την κόπωση που συγκαταλέγεται η φροντίδα ενός νεογέννητου, και αυτό είναι κάτι που είναι το ίδιο για όλες τις νέες μητέρες. Παρόλα αυτά, ο τοκετός μέσω καισαρικής συμπεριλαμβάνει ένα μεγαλύτερο διάστημα ανάρρωσης: το εξιτήριο μιας νέας μητέρας με φυσιολογικό τοκετό λαμβάνεται συνήθως μετά από 1-2 ημέρες και η ανάρρωση διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες, ενώ οι αντίστοιχοι χρόνοι της καισαρικής τομής είναι 2-3 ημέρες μέχρι το εξιτήριο και έως και 3 εβδομάδες για την ανάρρωση.
-
Αν κάνεις καισαρική, δεν θα μπορέσεις να έχεις επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σου
Η καισαρική είναι ένα είδος χειρουργείου, συνεπώς μπορεί να υπάρχει πόνος ή μια αυξημένη ευαισθησία του δέρματος στην περιοχή των τομών. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να κρατήσεις στην αγκαλιά σου το παιδί σου, να το αισθανθείς και να το ακουμπήσεις, απλά χρειάζεται λίγος χρόνος ώστε να βρείς μια θέση που να είναι βολική και άνετη, με τη βοήθεια της μαίας ή του νοσηλευτικού προσωπικού.
-
Είναι σχεδόν αδύνατο να θηλάσεις το μωρό σου μετά από καισαρική
Ο θηλασμός αποτελεί μια φυσική διαδικασία με σημαντικά οφέλη για την υγεία του μωρού και την ενίσχυση των δεσμών του με τη μητέρα, αλλά δεν είναι μια διαδικασία που έρχεται πηγαία και χωρίς καμία προσπάθεια. Παρόλα αυτά, το είδος του τοκετού δεν έχει μεγάλη επιρροή στο θηλασμό. Το μόνο που έχει παρατηρηθεί είναι μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη του θηλασμού σε γυναίκες που γέννησαν με καισαρική, αλλά αυτό το γεγονός δε δείχνει να έχει επιρροή στη διάρκεια του θηλασμού.
-
Κατά την καισαρική τομή δε νιώθεις τίποτα
Ένας ακόμα μύθος που συνοδεύει την καισαρική είναι ότι κατά τη διάρκεια της δε νιώθεις τίποτα. Αυτός ο μύθος αναφέρεται σε δύο ζητήματα: την αίσθηση του πόνου ή συμπτωμάτων και την «απώλεια» της μοναδικής στιγμής του τοκετού.
Όσον αφορά τον πόνο, σαφέστατα λόγω της αναισθησίας δεν υπάρχει, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία αίσθηση. Κατά την καισαρική, εκτός από τις περιπτώσεις που γίνονται με ολική αναισθησία, η επίτοκος μπορεί να νιώσει κάποια πίεση από τους χειρισμούς της ιατρικής ομάδας, ενώ και κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ναυτία, ζαλάδα ή εμετός. Όσον αφορά την εμπειρία του τοκετού, εκτός και πάλι από τις περιπτώσεις που γίνονται με ολική αναισθησία, η επίτοκος έχει τις αισθήσεις της και δε χάνει επί της ουσίας κάποια σημαντική στιγμή από τις πρώτες στιγμές του μωρού της.